Ilmavaivojen taustalla on yleensä ruokavalioon liittyviä tekijöitä. Tietyt ruoka-aineet, kuten herneet, pavut, kaali ja sipuli, voivat aiheuttaa ylimääräisen kaasun muodostumista. Ilmavaivoja voi myös aiheuttaa ilma, joka niellään ruoan tai syljen mukana, imeytymishäiriöt kuten laktoosi-intoleranssi ja erilaiset ruoansulatuskanavan sairaudet, kuten keliakia.
Turvotus, joka liittyy ärtyvän suolen oireyhtymään, voi johtua suolikaasun määrän lisääntymisestä tai suolen huonommasta kaasujen poistumisesta. Syytä turvotukseen ei ole täysin selvitetty, mutta yksi mahdollinen tekijä voi olla poikkeava bakteerikanta paksu- ja ohutsuolessa. Turvotukseen voi vaikuttaa samoilla keinoilla kuin ärtyvän suolen oireyhtymään, kuten ruokavalion muutoksilla ja FODMAP-ruokien välttämisellä. Liikunnan on havaittu auttavan suolikaasun poistumisessa, mutta sen vaikutus ei yleensä ole välitön vaan näkyy päivien ja viikkojen kuluessa.
Ilmavaivoihin ja turvotukseen voi kokeilla itsehoitotuotteina saatavaa dimetikoni-lääkettä, jota käytetään 3–4 kertaa päivässä. Se vähentää ilmakuplaa ympäröivän liman pintajännitystä, auttaen pieniä kaasukuplia yhdistymään isommiksi ja helpottamaan niiden poistumista suolesta. Vaikka dimetikoni ei poista ilmavaivoja kokonaan, se voi lievittää oireita.
Ruoansulatusvaivojen hoidossa käytetään valmisteita, jotka pyrkivät tehostamaan ruoansulatusta. Niitä käytetään tilanteissa, joissa epäillään ruoansulatusentsyymien tai suolahapon tuotannon olevan puutteellista. Kuitenkin valmisteiden käyttöä tulisi harkita tarkoin, koska monet epämääräiset ja tilapäiset ruoansulatusvaivat liittyvät usein ravitsemukseen ja ruokavalioon.