Ihmisen suoli normaalisti tyhjenee 8–72 tunnin välein, ja ummetuksesta puhutaan, kun suoli tyhjenee harvemmin tai uloste on niin kiinteää, että sen ulostaminen on vaikeaa. Yleisimmät ummetuksen syyt ovat istumatyö, liikunnan puute, riittämätön nesteen saanti ja alhainen kuitupitoisuus ruokavaliossa. Lisäksi stressi, ulostamisen lykkääminen, raskaus, tietyt lääkkeet ja sairaudet voivat hidastaa suolen toimintaa.
Ummetuksen hoidossa pyritään vaikuttamaan sen aiheuttajiin. Elintapojen muutokset, kuten liikunnan lisääminen, kuitupitoisen ruokavalion noudattaminen ja riittävän nesteen juominen, ovat ensisijaiset hoitotoimenpiteet. Jokaisen ummetuksesta kärsivän tulisi pyrkiä toteuttamaan näitä itsehoitomenetelmiä. Niiden vaikutus näkyy yleensä vasta 1–2 kuukauden kuluttua. Muutosten tulisi olla pysyviä, jotta niiden ummetusta ehkäisevä vaikutus säilyy.
Tarvittaessa voidaan käyttää ummetuslääkkeitä. Suolen sisältöä lisäävät ulostuslääkkeet, kuten ispaghula, sisältävät ravintokuituja, jotka lisäävät ulosteen määrää ja vilkastuttavat suolen toimintaa. Niiden ummetusta helpottava vaikutus alkaa yleensä 1–3 päivän kuluttua, ja on tärkeää juoda riittävästi nestettä niiden käytön aikana. Valmisteita voidaan käyttää pidempiä aikoja, ja ne ovat turvallisia myös raskauden aikana.
Osmoottiset ulostuslääkkeet, kuten makrogoli ja laktuloosi, pehmentävät kuivunutta ulostetta lisäämällä nesteen imeytymistä suoleen. Niiden vaikutus alkaa yleensä 1–3 vuorokauden kuluessa, ja ne sopivat myös lapsille, vanhuksille ja odottaville äideille.
Suolta stimuloivat ulostuslääkkeet, kuten sennaglykosidi, bisakodyyli ja natriumpikosulfaatti, kiihdyttävät suolen toimintaa ja niitä suositellaan käytettäväksi vain, jos muut keinot eivät auta. Nämä lääkkeet ovat tehokkaita, mutta eivät sovellu pitkäaikaiseen käyttöön. Pitkäaikaisessa käytössä suoli tottuu suolta stimuloiviin lääkkeisiin, jonka jälkeen suoli ei enää toimi ilman lääkkeitä. Nämä lääkkeet eivät sovellu iäkkäille potilaille.
Peräruiskeet voivat laukaista ummetuksen, koska ne lisäävät ulosteen kosteutta ja helpottavat ulostamista nopeasti, yleensä 5–15 minuutissa. Peräruiskeiden jälkeen ummetuksen hoitoa voi jatkaa makrogolilla tai laktuloosilla.
Jos itsehoito ei auta 1-2 viikossa, tulisi olla yhteydessä lääkäriin. Lääkäriin tulee myös ottaa yhteyttä, jos ummetukseen liittyy huonovointisuutta, laihtumista, kuumetta, verta ulosteessa, vuorottelevaa ripulia ja ummetusta tai voimakasta vatsakipua.